hits
Lukk meny
januar 2016

Hvordan få en (mer) dyrevennlig hverdag!

Allerede da jeg var 13 begynte jeg å engasjere meg i dette; hvor vidt kosmetikkfirmaer testet på dyr. Jeg hang opp lapper rundt omkring og jeg var innom et par butikker for å spørre hvor vidt de var klar over hva de solgte. Alle visste selvfølgelig at de solgte kosmetikk, men det de ikke visste var lidelsen bak 90% av produktene de så stolt kunne gå god for. Jeg prøvde å endre alt rundt meg, jeg ville ha slutt på at dyr måtte lide for at mennesker skal ta vare på utsiden av kroppene sine.

I begynnelsen var det vanskelig- og det er det fortsatt. Jeg har appen dyrevennlig på telefonen min, og sjekker den gjevnlig opp mot PETA sine sider når jeg leter etter kosmetikkprodukter. Jeg prøvde å gjøre alt på en gang den gangen da jeg var 13, og som 20-åring vet jeg nå at det ikke går. Man må ta steg for steg, gjerne babyskritt. Ting tar tid, men det kommer seg. Du trenger ikke å bytte ut alt på en gang! Her er noen eksempler:

 

HÅRPRODUKTER
Nesten standard for alle jeg kjenner og vet om er at de alle bruker produkter fra Wella. Det er rimelig, det er ofte på tilbud og det er en vane. Redken er også ekstremt populær, men begge disse merkene bærer med seg lidelsene fra utallige dyr som ufrivillig ofret seg for å teste både ingredienser og ferdige produkter. Det triste er at i en hvilken som helst frisørsalong kan du finne produkter som ikke er dyretestet, og som kanskje til og med er veganske!

- AG (usikker på om du får det i Norge)
- American Crew
- Batiste
- Define
- Fudge
- GHD
- Giovanni
- Ion (usikker på om du får det i Norge)
- Jan Thomas Studio
- Joico
- Lush
- Paul Mitchell
- The Body Shop

Personlig har jeg brukt/bruker AG, Paul Mitchell, GHD, Batiste, The Body Shop og Lush. De to sistenevnte var for meg ikke det beste, og jeg tror det skyldes at det ikke er utviklet av frisører/merkene har også ekstremt mye annen kosmetikk.SMINKE
Sminke var ekstremt vanskelig i begynnelsen, men nå som jeg begynner å virkelig vite ting går det enklere både å søke, prøve og velge produkter.

- Bare Minerals
- Barry M
- Bodyography
- E.L.F (eyes lips face)
- Elisabeth Mott
- Everyday Minerals
- Gosh
- Hello Kitty
- H&M
- Isadora
- Lunatick Cosmetic Labs
- Lush
- NYX
- Obsessive Compulsive cosmetics
- Pixi
- Sugarpill
- The Body Shop
- Wet n WildANNEN KOSMETIKK 
Kremer, body lotion, negllakk osv

- Burt's Bees
- Crabtree & Evelyn
- Dermalogica
- Dr. Bronner
- DuWop
- E.L.F
- Egyptian Magic
- H&M
- Jack Black
- Kedem
- Lush
- NYX
- Sugarpill
- The Body ShopKOSMETIKK TILBEHØR
Sminkeapplikatorer

- Beauty Blender
- Eco Tools
- E.L.F
- Furless
- Morphe


 

PS. Når det gjelder L'Oreal (inkludert deres undermerker som f.eks. Matrix) er jeg ikke 100% sikker lenger angående dyretesting. De står fortsatt oppført som dyretestere hos PETA, men dette står på FAQ'en til Matrix på deres egen hjemmeside:

Does Matrix test their products on animals?
Thank you for your interest in Matrix, a brand of L'Oréal USA, Inc.

L?Oréal no longer tests any of its products or any of its ingredients on animals, anywhere in the world nor does L?Oréal delegate this task to others. An exception could only be made if regulatory authorities demanded it for safety or regulatory purposes.
Dette vil med andre ord si at de egentlig ikke tester på dyr, bortsett fra når det gjelder Kina som fortsatt er lovpålagt å teste kosmetikk på dyr før de kan selges i butikkene. De utsettes nå av press fra hele verden om å slutte, og en løsning er nært forestående. Men derfor er jeg usikker på om de har sluttet å teste og heller "bare" tester de ferdige produktene på dyr i Kina, eller om de fortsatt tester. For meg er dette noe uklart.


 • 29.01.2016 klokken 15:08
 • Dyrevern
 • 8 kommentarer
 • Hvordan er det egentlig å være overfølsom?

  Dere har kanskje hørt om det at noen mennesker er overfølsomme for f.eks. andre menneskers følelser, lyder, lukter og generelt sanseinntrykk? Jeg tror et av navnene på det er "indigobarn". Jeg er også overfølsom, men jeg er ikke noe indigobarn- jeg har bare aspergers syndrom.

  Jeg merket det tidlig, og da jeg gikk på ungdomsskolen hadde mammi daglige samtaler med kontaktlæreren min hvor hun fortalte om hvordan jeg hadde det på skolen og hva jeg følte. Læreren min avfeide det konstant med at "Ho e no bare overdramatisk. Det ornær'sæ". 

  Jeg tenkte på det i går.. Er jeg virkelig overdramatisk? I så fall- hvorfor er jeg det? I det sekundet fant jeg svaret. Jeg er ikke egentlig overdramatisk, men fra utsiden og uten å vite om mine utfordringer så kan det godt se slik ut. Jeg er overfølsom, og for meg er disse følelsene helt ekte, og deretter reagerer jeg slik som jeg kan i forbindelse med følelsen. Det er ikke sikkert det er "riktig" reaksjon, det er ikke sikkert jeg har "riktig" ansiktsuttrykk engang. Det er bare slik det er, og det er bare slik JEG er. 

  Det er til tider utrolig slitsomt å være autistisk. Jeg tar inn absolutt alt som foregår rundt meg av lyder, lukter og synsinntrykk. Jeg klarer ikke å skille mellom det som er relevant informasjon og hva som ikke har noe med noe å gjøre. Jeg kan - midt i en samtale - slutte å snakke, stirre tomt ut i luften for så å begynne å snakke igjen. Jeg glemte rett og slett hva jeg sa, fordi noe annet et eller annet sted i rommet distraherte meg. Dere som så videobloggen min i går så det kanskje? Jeg må liksom hente meg inn igjen, selv om jeg bare sitter å snakker til meg selv. Når jeg da blir gjort oppmerksom på det så føler jeg meg så dum. Jeg bruker utrolig mye tid på å tenke at jeg er dum, teit og ikke bra nok, selv om det egentlig bare er fullstendig bortkastet. Det i meg som stammer fra autismen er ikke noe jeg bare kan ta bort, det er slik jeg er. Det er slik jeg er født, og det er slik jeg kommer til å dø. Det er bare meg.

  Så neste gang du tenker at noen er overdramatiske, prøv å tenk på hva som eventuelt ligger bak reaksjonen og følelsene. Lov meg det.


  bildelink

  #psykiskhelse #autisme #aspergerssyndrom #følelser #fordommer 

 • 28.01.2016 klokken 19:55
 • Samfunn
 • 2 kommentarer
 • Iron Fist haul på youtube!

  I dag fikk jeg endelig filmet Iron Fist haulen jeg har snakket om på instagram! Det tok sin tid ettersom jeg først filmet med Canon 550D, men så viste det seg at å filme med kameraet alene var vanskeligere enn først antatt, så det endte med at jeg brukte webkameraet (til min store skuffelse). Jeg fikk hvertfall publisert videoen nå, og er relativt fornøyd selv. Jeg snakker engelsk fordi jeg har flere lesere fra blant annet USA og England, om dere lurte. ^^

   

  Youtubekanalen min finner dere her

  #youtube #youtubehaul #ironfist #ironfistclothing #klær #innkjøp #youtuber

 • 27.01.2016 klokken 16:28
 • Padmé style
 • Ingen kommentarer
 • Er det ikke på tide å støtte hverandre?

  Dette er et innlegg skrevet av meg og  meg alene, det reflekterer kun mine følelser og mitt syn på saken, og du som leser er i full rett til å mene noe annet.

  Jeg følte det var greit med en liten disclaimer øverst her, med tanke på det jeg skal skrive, og hvordan jeg tenkte før. Jeg ønsker nemlig å sette lys på det faktum at vi ikke lenger er så flinke til å støtte hverandre- vi velger heller å angripe. Dette er min oppfatning av hva jeg leser rundt om kring på nettet, med tanke på at det er utrolig enkelt å dele sine meninger og følelser om ting (både viktige og heller uviktige saker), nå i 2016. 

  Flere og flere får øynene opp for hva dyremishandling er, hvorden pels- og kjøttindustrien behandler dyr og hvordan dyretesting av produkter foregår, og det er helt fantastisk! Det er så bra at flere tar et standpunkt og uttaler seg. Men jeg har også lagt merke til hvor kjappe vi er med å dømme folk som ikke gjør det samme. Jeg har i lang tid vært medlem av flere veganergrupper på facebook, og merker at det spesielt der er et veldig dømmende miljø. Det endte med at jeg meldte meg ut av et par, og at jeg kun er med i en nå, for å få tips, råd og inspirasjon. 

  Det er ikke vanskelig å bytte ut et par produkter i sminkehyllen din eller å boikotte alt som er laget av pels og skinn, men å virkelig skulle endre livsstilen sin for å være 100% dyrevennlig og vegansk er faktisk vanskelig. Hvertfall i de fleste land. Det betyr nemlig at du antageligvis må gi slipp på 90% av ting du har i livet ditt, ting du ikke engang var klar over at hadde noe med dyr å gjøre. Det er en utrolig stor omveltning, og veldig uvandt, spesielt om du er så ukomfortabel med forandringer som jeg som autist er. I tillegg så er det alt det med klær o.l. som knyttes til fabrikker i Kina, Taiwan, Thailand mm. som benytter seg av barnearbeid og underbetaler sine ansatte. 

  Om man skal gjøre alle her i verden fornøyde så er vi stuck i en strisekk, i vår egen trehytte som vi har bygget og vi planter all maten vår selv. Det tar oss ganske langt tilbake i tid, ikke sant? Er det virkelig det vi vil? Jeg tviler sterkt... Så hvorfor kan vi ikke begynne å støtte hverandre og heie på hverandre?!

  Jeg har selv tidligere fått kritikk for at jeg til tross for mitt fokus på dyrevennlige og veganske produkter så bruker jeg faktisk The Body Shop, som igjen eies av L'Oreal. Det som er fokuset der er at en viss andel av inntektene til TBS går tilbake til L'Oreal som igjen bruker sine midler på dyretesting. Så hvorfor fortsette jeg å bruke det? Jo, jeg er av den oppfatning at om flere og flere heller boikotter 90% av merkene som tester på dyr så vil søsterselskapene som L'Oreal være nødt til å endre seg. Alt handler om supply and demand, og om ingen lenger vil kjøpe produkter som er testet på dyr så må de jo slutte. I tillegg følger jeg med på PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) sine sider og oppdateriner, og om ett merke er vegansk og dyrevennlig nok for dem, så er det det for meg også.

  Det er superbra om noen boikotter det og det kosmetikkmerket på grunn av for eksempel dyretesting, eller velger å boikotte det og det klesmerket fordi det har kommet frem at de bruker barnearbeidere eller har urettferdig lønn og jobbmiljø. Hvert menneske har sin sak de brenner for, og om du brenner for noe som kan gjøre en forskjell her i verden så fortjener du virkelig all applaus, støtte og ros! Du er et godt menneske!

  EDIT: Jeg har selv vært der hvor jeg har kritisert mennesker for å ikke boikotte alt som jeg har gjort, men jeg ser nå at det er feil. Så jeg beklager til de personene som eventuelt har følt seg truffet og som jeg har såret tidligere. Jeg har vokst veldig de siste ukene på akkurat det her.

  #samfunn #meninger #selvmotsigende #hyklersk #støtte #forskjell

   

 • 26.01.2016 klokken 20:27
 • Samfunn
 • 6 kommentarer
 • Mine piercinger (tidligere, nåværende og behandling)

  En av tingene som gjør meg til den jeg er er som mange vet kjærligheten for bodymods (body modification). For øyeblikket har jeg både piercinger, utvidede ører og tatoveringer- ikke så mange, så flere kommer det til å bli.

  Min første piercing tok jeg da jeg var 13, og det var den standard navlepiercingen. Jeg tok den da jeg var "hjemme" i Puerto del Carmen på Lanzarote i 2008, på et typisk Spansk-feriested-piercingstudio. Jeg hadde et par problemer med bakterier som var innkapslet inni navlen en lang periode etterpå, men den har vært helt fin fra august 2009 og frem til dags dato. Jeg elsker den, og jeg elsker å finne nye smykker!  Den andre piercingen jeg tok var en såkalt smiley. Det er når du har et smykke som sitter i frenulum labii superioris (strengen under overleppa). Ulempen her var at jeg valgte å ta den selv, på et offentlig toalett på kjøpesenteret i Tønsberg. IKKE GJØR DETTE. Jeg endte likevel med å gå ned til det ene piercingstudioet i Tønsberg for å få hjelp til å feste ringen. Jeg startet med å skjule denne for mammi, helt til hun fant det ut helt på egenhånd fordi jeg måtte smile. Det var ikke en blid mor jeg møtte da, ettersom jeg fikk navlepiercingen da jeg var 13 mot at jeg ikke skulle ta noe eller mase om å ta noe før jeg ble 18 og bestemte selv. Jeg hadde denne fra oktober 2010 frem til januar/februar 2012. Til tross for at den var skjev, så det faktisk pent ut så lenge jeg hadde en ring.

  For tur stod tungepiercingen, som jeg tok et par dager etter jeg fylte 16, ettersom man tross alt kan ta piercinger uten samtykke fra foreldrene da. Ja, jeg krangla meg til denne også. Jeg tror ikke jeg var så innmarri lett å ha med å gjøre en periode, altså.. Denne har jeg nå hatt siden 2011 og jeg har den enda. Jeg bytter ikke smykke særlig ofte, fordi jeg er fornøyd med den jeg har nå- svart barbell med svarte kuler i 4mm. Jeg har ikke hatt noen problemer med den, og jeg er veldig fornøyd med behandlingen jeg fikk av Arne ved Studio Z i Tønsberg!  Septumen min tok jeg sommeren 2013, bare en måned før jeg fylte 18. Denne har jeg heller ikke hatt noen problemer med, og jeg tok den hos Petter i Larvik på Bodyart tattoo & piercing. Frem til i våres har jeg bare brukt hestesko, helt til jeg fikk en forkjærlighet for septum clickers. Desverre er min satt så langt ned at de fleste clickers blir for store.. Men hva gjør vel det?! Mine gode venninne Tina filmet da jeg tok den, og filmen ligger på min kanal på youtube.  I november 2013 møtte jeg Petter, og tidlig i januar 2014 dro vi tilbake til Bodyart i Larvik og fikk oss nye piercinger begge to. Jeg tok bridge og Petter tok i tunga. Bridgen hadde jeg problemer med, så den har jeg nå tatt ut. Problemene var ene og alene min egen skyld, og det skal jeg skrive litt mer om lenger ned!

  Da sommerferien kom i 2014 dro vi til Danmark og besøkte blant annet Aalborg. Der tok jeg angel bites hos et lite tatoverings- og piercingstudio rett ovenfor gata til Subway (ja, vi spiste lunsj der hihi!). Disse ble satt perfekt, og det tok bokstavelig talt 5 sekunder med begge hullene. Ekstremt dyktige piercere der!  Navel, tunge, septum og angelbites holdt helt til jeg måtte ta ut bridgen. Da føltes kroppen min plutselig altfor tom, og hva gjør man da? Jo, man bestiller time hos Copenhagen Body Extreme for time til å ta hele tre piercinger på en gang (nei, jeg tenkte ikke så langt akkurat da). Jeg har ALDRI vært borti dyktigere eller mer profesjonelle piercere/tatovører og resepsjonist, og jeg er enda stunned. Jeg pierca begge nipplene mine, og Christina som kort sagt er den minst intime intimpiercingen.

  Før jeg tok de tre siste ante jeg virkelig ikke hva smerte ved piercing betød, og alt sammen over på under 1 minutt var så heftig at jeg var millimeter fra å slå til stakkars Marc som piercet meg.


   

  Piercingene mine betyr ekstremt mye for meg, og etter at jeg hadde problemer med bridgen har jeg virkelig skjerpet meg på det å ta vare på dem. Hver kveld renser jeg de tre nyeste med passe varmt saltvann som jeg har blandet selv ved hjelp av kokende vann og grovkorna havsalt. Dette skal jeg fortsette med helt til de er ferdiggrodde og jeg setter inn det siste smykket.

  Det er flaut å måtte si det, men det er nettopp derfor jeg fikk problemer med bridgen min. Jeg var ikke flink nok til å rense den, og jeg var i tillegg uviten nok til å sette inn en svart barbell bare timer etter at jeg hadde piercet den. Den svarte lakken/malingen/hva det enn nå er er absolutt IKKE bra for nye piercinger, så jeg anbefaler ALLE å vente til piercingen din er 5-9 måneder gammel (kommer helt an på grotiden til piercingen din!) og helst unngå det om du kan. Jeg har ulakkede barbeller i både navelpiercing, angelbites, nipplepiercingene og Christina, men svarte kuler på alle unntatt navlepiercingen. :)

  PS. ALDRI TA PIERCINGER HJEMME UTEN TILSYN AV EN PROFESJONELL OG UTDANNET PIERCER.

  Er det noe du lurer på? Har du noen piercinger?

  #bodymods #bodymodification #piercing #tatovering #septum #angelbites #bridge #navelpiercing #nipplepiercing #christina #copenhagenbodyextreme

 • 25.01.2016 klokken 19:58
 • Bodymods
 • Ingen kommentarer
 • Er både sminken og sminkekostene dine bakteriebomber?

  Mange er nok klar over at man burde vaske sminkekostene sine regelmessig- men vet du hvorfor?

  I sminkekostene og svampene du bruker for å påføre sminke på huden samler det seg bakterier, fett, smuss og ikke minst døde hudceller. Legger du dem i tillegg tilbake i sminkepungen/vesken din? Ja, da burde du vaske den like ofte.  Man har kanskje hørt at det holder å vaske kostene ca én gang i måneden, men dette er faktisk ekstremt misvisende. Det kommer så klart an på hvor ofte du bruker alle kostene, men hver 14. dag er visstnok et absolutt minimum!

  Jeg er blant alle de vanlige jentene som glemmer det, for det er virkelig ikke det man går rundt å tenker på hele dagen med en hektisk hverdag. Så neste gang du sminker deg- ta en titt på kostene dine. Er de fulle av sminke? Ser de fettete ut? Er de klissete? For dette er nemlig ekstremt dårlig for huden din, samtidig som sminken din garantert ikke sitter like godt. Sliter du for eksempel med mye acne kan skitne sminkekoster gjøre problemet ditt enda verre..

  Så hvordan vasker man kostene? Jeg har tidligere brukt min vanlige sminkefjerner fra Body Shop, men for en tid tilbake gikk jeg til innkjøp av spesiell "børstevask" og daglig rens for sminkekostene fra E.L.F. De funker utrolig bra og lukter faktisk godt. Om du ikke har muligheten til å kjøpe produkter som er spesielt egnet til dette går det også an å bruke en mild shampoo- for eksempel babyshampoo. Ettersom mye av sminken min er flytende og krembasert starter jeg rett og slett med å massere shampooen inn i kostene, før jeg skyller nøye med vann. Jeg går nemlig ut ifra prinsippet om at rent vann preller av fett, og at man derfor bør bruke såpe først så man faktisk får fettet ut.
  Beauty blenderen til venstre var hvit på et tidspunkt..
  Som dere ser har jeg x antall (faktisk 18!) koster fra Morphe. Alle disse kostene er 100% veganske og fra deres veganske sett med 18 koster. Jeg er utrolig fornøyd med disse, og de ser i tillegg pene ut. De har også en del sminke, men jeg vet ærlig talt ikke om de er testet på dyr. Fant ingenting om det på siden deres nå, og det betyr som regel at kosmetikken er testet på dyr, desverre.. Uansett så er de veganske kostene A++!

  Jeg har også ett sett fra E.L.F, men jeg er ikke sikker på om de er veganske. Disse har vært med deg siden midten av 2014, og de er like hele enda. De er veldig fine, men jeg ville ikke anbefalt de om du er 100% veganer :)

  Jeg har også tre fantastiske koster fra Furless. De er og har alltid vært 100% dyrevennlige og veganske (tommel opp!). De er basert i Australia, men shipping er faktisk ikke så ille. Tror den var på AUD$10 eller $15. De har en egen side om dyretesting som du kan lese her. Kostene er absolutt fantastiske, og absolutt verdt å prøve!!! A+++!

  Når det komme til kosten formet som et hjerte med skriften "Divided" og de to som er candy cane striped rosa så er disse fra H&M. Jeg har aldri brukt de, men kjøpte fordi de var pene. Jeg er ikke sikker, men jeg tror de er syntetiske og H&M kosmetikkprodukter er dyrevennlige

  #dyrevennlig #vegansk #makeup #kosmetikk #sminke #elf #furless #morphe #hm

 • 24.01.2016 klokken 17:06
 • Makeup og hår
 • 2 kommentarer
 • Superenkel kjøttfri middag

  De fleste som kjenner meg (og Petter) vet at vi for det meste spiser både vegetarisk og vegansk- bare fordi det er godt. Personlig har jeg ikke noe i mot mennesker som spiser (mye) kjøtt, men jeg velger bare helt enkelt å ikke gjøre det. Jeg synes ikke kjøtt er spesielt godt, og jeg har mye følelser for alle dyrene som blir behandlet dårlig og slaktet. Det fine er at i 2015 så er det så mye godt man kan lage uten kjøtt, og vegetarkebab er noe av det beste! Det er uten tvil en av yndlingsrettene mine for øyeblikket, og i følge Petter både lukter og smaker "vegetarkjøttet" akkurat som vanlig kebab. Jeg tror forresten kebabkjøttet er vegansk, grunnen til at våre ikke er det er fordi vi har dressing på.

      

  Kebab"kjøttet" er fra Hälsans Kök og kjøpt på Nordbysenteret

  #vegetarmat #vegetar #vegansk #kebab #hjemmelaget

 • 23.01.2016 klokken 15:13
 • Mat og sånn
 • 10 kommentarer
 • Hvordan fikk jeg diagnosen(e) min(e)?

  Opprinnelig postet 15. januar 2014

  Har blitt spurt av flere om hvordan jeg fikk diagnosen(e), hva jeg tenkte og følte, hvordan folk forholder seg til det og hvordan det påvirker meg i hverdagen.

  Det var høsten 2010, jeg hadde nettopp fylt 15 og ting begynte å bli veldig vanskelig etter å ha flyttet og begynt på ny skole. Det gikk fint de første ukene, men etterhvert begynte baksnakkingen. Jeg lukket meg mer inn i meg selv, sluttet å spise, og "tok opp" kuttingen igjen. Første gang jeg sluttet å spise var jeg 8 år gammel, så begynte det igjen da jeg var 12 (da kuttet jeg meg for aller første gang også), men ting ble hundre ganger verre den gangen i september 2010. Jeg gikk ned 10kg og både armene og bena mine var kuttet opp, men ingen tok meg alvorlig før jeg ringte med min eldste kusine som er sykepleier. Hun hentet meg i byen og kjørte meg hjem. Da hadde vi en av de lengste samtalene jeg noen gang har hatt med mammi før jeg ble med kusinen min hjem til henne og samboeren. Da stripset hun de kuttene jeg hadde som måtte stripses, og de ga meg den tryggheten jeg trengte den natten. Dagen etter - 26. oktober - ble jeg hentet av mammi nøyaktig klokken 08:00 på togstasjonen i Tønsberg. Vi dro opp til BUPA og mammi henvendte seg i luken. «Jeg går ikke herfra før datteren min får hjelp», sa hun. Jeg husker det som om det var i går. Vi satt noen timer å ventet før noen hentet oss.

  Akuttvurderingssamtale. Mitt første møte med "ordentlig psykiatri"- og første gangen jeg ble tatt alvorlig etter å ha vært innenfor systemet i allerede fem år. Én lege, én psykolog og én psykepleier. Jeg fikk tilbud om frivillig innleggelse og både mammi og jeg takket ja. Herfra tok det to uker før jeg ble lagt inn. Jeg fikk besøke post A en gang og to stk fra avdelingen kom på besøk hjem her for å se hvordan jeg var hjemme.

  Etter en måned med tester, samtaler og observasjon kom mammi på besøk og vi skulle ha en samtale. De mente de satt igjen med tre alternativer. Atypisk autisme, barneautisme eller Aspergers syndrom. De hellet mot Aspergers og satte det på papirene mine, sammen med affektiv lidelse: tilbakevendende depresjon og angst. 22. desember ble jeg skrevet ut og fikk komme hjem. Men tross i at jeg hadde kommet hjem og at det var juleferie og at jeg skulle slappe av startet kampen allerede da. Jeg hadde klart å spise normalt en stund, men trangen til å kutte gikk ikke bort.

  Natt til 14. februar 2011 skjedde det. Jeg var overbevist om at nå. Nå skal jeg ta livet mitt. Det hele endte med at jeg ble hentet med ambulanse og kjørt til legevakten midt på natten. Dagen etter vendte jeg tilbake til Post A for samtale med legen. Jeg fikk mine første medisiner. Antipsykotiske.

  Til tross for dette ble jeg "skrevet helt ut" av systemet. Jeg var frisk. Jeg ble sendt over til autismesenteret men etter noen samtaler der fikk jeg beskjeden «Du har ikke nok asperger til at vi kan hjelpe deg.» Dermed var det ut igjen. Jeg var uten behandler og noe slags tilbud, og jeg hadde mine fair share av besøk oppe på legevakten. Til slutt slo de alarm og jeg fikk et samtaletilbud med en psykepleier jeg hadde god kjemi med fra Post A. Han brukte meg i sin videre utdannelse, så jeg fikk snakke med han helt til julen 2011 nærmet seg. Dette var etter enda et forsøk på å avslutte alt. Jeg ble presentert for en dame som jobbet for AFE- arenafleksibel enhet, som ligger i samme bygg som Post A. Jeg hadde samtaler sammen med henne og psykepleieren fra Post A frem til Mai i 2012, da damen fra AFE tok helt over. Videre hadde jeg samtaler med henne frem til januar 2013- da ble jeg overført til kommunen igjen. Ettersom samtalene der gikk rett til helvete (beklager ordbruken) ble det avsluttet allerede i mars etter ønske fra mammi og meg.

  Da ble det enda mer venting.

  I juni 2013 kom jeg endelig inn i psykiatrien i Nøtterøy, og allerede i juli hadde jeg mine første samtaler med dame derfra. Hun har fulgt meg helt til nå, og det er jeg evig takknemlig for. I tillegg til henne fikk jeg tilbud om psykoeduakative samtaler med en mann fra Glenne- som jeg også takket ja til. Siden november 2013 har jeg hatt samtaler med disse to en gang i uken, og nå sist fikk jeg beskjed om at Glenne autismesenter har bestemt seg for å følge meg lenge. Så lenge som jeg vil. Fordi de ser at jeg trenger det.


  Samtalene på Glenne autismesenter og med Nøtterøy kommune ble avsluttet i forbindelse med flyttingen min til Sarpsborg. De var med på et samarbeidsmøte hos fastlegen min her og "hun nye" fra psykiatrien i Sarpsborg. Det har gått greit i forhold til psykiatri frem til desember i fjor, da jeg fikk beskjed om at hun byttet jobb. Jeg har fått en ny behandler, men det blir ikke det samme, og for øyeblikket vet jeg ikke hvordan jeg skal takle det.

  #asperger #aspergerssyndrom #autisme #psykiatri #minhistorie #selvbiografi #psykiskelidelser 

   

 • 22.01.2016 klokken 20:50
 • Aspergers syndrom
 • 2 kommentarer
 • Kjære toppblogger, du som syntes det var helt greit å latterligjøre meg online

  For litt mer enn en uke siden delte jeg en sak på min egen facebookprofil, en sak som betyr mye for meg. Det var på min facebookprofil den var synlig, offentlig, men likevel på min profil og kun der. Hvordan denne toppbloggeren og en annen jente fant min profil og hva jeg hadde skrevet aner jeg ikke, men en misforståelse oppstod tydeligvis. 

  Jeg fikk beskjed om at jeg var frekk. At jeg ikke kunne noen ting om -said subject-. Og i det store og det hele at jeg var en dårlig person, og ikke minst dum. Jeg satt oppe hele natten og gråt. Jeg prøvde å forsvare meg selv og det jeg skrev, men det jeg  egentlig mente kom ikke frem fordi de allerede hadde bestemt seg. Jeg var dum. Jeg hadde panikk. Hvorfor? Fordi det mange timer etter fortsatte å tikke inn likes på de kommentarene som gikk på meg som person, selv etter at jeg hadde satt innlegget til usynlig. Hadde de delt det på sine egne facebookprofiler? Jeg vet ikke. Jeg endte opp med å screenshote hva som ble skrevet, før jeg slettet innlegget helt.

  Med min versjon av autisme er jeg ikke alltid like flink til å formulere meg, og det kan derfor lett oppstå misforståelser. Det har det gjort hele livet mitt. Heldigvis vet mine nærmeste at jeg ikke mener noe vondt, selv om jeg kanskje uttrykker meg på feil måte, og de påpeker det ved å for eksempel si at det kanskje ikke var så fint/pent/lurt sagt. Det setter jeg uendelig stor pris på, for i de fleste tilfeller hører jeg det ikke selv. Dere som har sett The Big Bang Theory kan tenke tilbake på når Sheldon er frekk og folk måper, men han forstår ikke hva det var som var feil med det han sa. Det er slik jeg har det. Jeg er riktignok ikke så stor fan av å sammenligne meg med Sheldon Cooper fordi han er rimelig ekstrem, og det er vel aldri sagt at han har Aspergers eller autisme, bare at moren angrer på at hun ikke tok han videre til en spesialist i Houston.

  Uansett, poenget mitt er at jeg ikke alltid formulerer meg riktig og ettersom jeg ikke forstår det selv hjelper det ikke å kjefte på  meg, kritisere meg eller kalle meg dum. For vet du hva? Jeg kan ikke noe for det. En annen ting du helt sikkert ikke vet er at jeg blir ekstremt lei meg og opprørt når jeg oppdager det selv.

  Det som er enda verre for meg oppi det hele er at jeg har vært stor fan av denne toppbloggeren i lang tid. Jeg har sett opp til henne, skrevet utrolig mange støttende ord- både på bloggen og på facebook, og jeg har ved flere anledninger sendt henne mail, melding på facebook og en DM på instagram. Jeg skrev blant annet melding til henne etter at hun skrev noe om at hun ikke hadde så mange venner, at hun følte seg ensom og rett og slett ville ha venner (sistenevnte er en tolkning fra meg, så det er ikke sikkert det er riktig). Jeg har skrevet til henne om utfordringene mine, om hva som er "galt" med meg. Jeg fikk aldri noe svar. Jeg har også gang på gang forsvart henne i diskusjoner med både venner og bekjente, men også offentlig på facebook og VG. 

  Hun kalte meg blant annet en mobber mot slutten, fordi jeg skrev det jeg skrev. Men, mobbet ikke hun like mye meg med det hun skrev? Jeg vet ikke. Hun ble tatt i forsvar av fans, jeg ble ikke tatt i forsvar av noen. Kanskje hun reagerte slik på det jeg skrev fordi hun hadde mye å tenke på privat? Ikke vet jeg. Det var uansett veldig vondt.

  Jeg prøver enda å godtgjøre henne. Jeg prøver å vise at jeg faktisk ikke ønsker noen noe vondt, og jeg både liker og kommenterer det hun skriver. Jeg sender fortsatt støttende og rosende kommentarer. Jeg kritiserer ikke en dritt. Men er ikke dette litt feil? Det var ikke jeg som misforstod? Alikevel sitter jeg med tapet.


  bildelink.

  #samfunn #mobbing #nettmobbing #debatt #samfunnsengasjert #misforstått

 • 21.01.2016 klokken 14:38
 • Samfunn
 • 12 kommentarer
 • Røde kors: det offentlige svikter ungdommer som sliter

  Repost fra min Wordpressblogg, skrevet 7. august 2013

  Store deler av dagene mine da formen er på bunn går med på å lese vg (i tillegg til mye annet). Jeg kommer stadig over artikler som jeg synes og føler er klønete skrevet av folk som ikke vet hva de skriver om, sånn som denne artikkelen som jeg leste for en halvtime siden. Røde Kors - Det offentlige svikter ungdommer som sliter. Teksten under lyder slik "Myndighetene refses". Under her er en liste som Røde Kors mener kan hjelpe til å forebygge ensomhet og psykiske lidelser hos unge.

  DETTE KREVER RØDE KORS:
  Røde Kors vil ha på plass en ny nasjonal forebyggingsplan der økte øremerkede midler til kommunene skal gå til:

  1. Flere rådgivere, lærere og ungdomsklubbledere som har tid til en prat, også etter kontortid.
  2. Flere lavterskelsteder å gå til med sine bekymringer, som skolepsykologer, helsesøstre.
  3. Mer informasjon om hvor man kan henvende seg med problemer.
  4. Flere åpne, inkluderende og gratis fritidstilbud for alle.
  5. Mer plass til psykisk helse i skoleundervisningen.
  6. Bedre opplæring for lærere i psykisk helse.

   

  Med hånden på hjertet kan jeg si at ja, kanskje man kan innføre det, men nei, det kommer ikke til å gjøre noen forskjell. Forskjellen blir hvertfall ikke så altfor stor. Jeg kom inn i psykiatrien da jeg var ni år gammel. Jeg gikk i 4. klasse og hadde allerede slitt ett år med spiseforstyrrelser. Elevene brydde seg ikke (de var for unge til å forstå, men ikke for unge til å gjøre noen vondt), lærerene så rett gjennom meg og ting gikk nedover allerede da.

  Utdannelsen til lærere, psykologer og helsesøstere og gratis fritidstilbud har ikke noe å si. Det handler ikke om det. Det handler om at så alt for mange ikke burde jobbet som det de faktisk jobber som. Det handler om personligheten til lærerne, psykologene og helsesøsterne, ikke utdannelsen. Så virkelig, beklager. Beklager for at jeg ikke har noe tro på det. Jeg har vært gjennom så alt for mye og vært en kasteball altfor lenge til å tro at det er relativt enkelt å fikse på.

  Men her- her er den virkelige, og verste grunnen til mobbing, uansett hvor lite dere vil tro på det så kan man legge en god del skyld over på foreldrene til barn. Ingen er født onde eller slemme, det er slikt man lærer. Om foreldrene snakker stygt om en annen forelder eller om en i klassen som er litt annerledes mens barnet hører på (og tro meg, barn har såkalte lange ører, de hører mye selv om de ikke synes) skaper det store problemer. Det er slik barn lærer å være slemme, fordi foreldrene ikke vet hvordan de skal oppføre seg og hva som kreves av dem som foreldre og medmennesker.


  bildelink

  #samfunn #rødekors #vg #psykiatri #psykiskhelse #mobbing 

 • 20.01.2016 klokken 17:48
 • Samfunn
 • Ingen kommentarer
 • Swatches: Supernatural og Hocus Pocus

  Endelig kommer swatchene av LunatiCK Labs' Supernatural og Hocus Pocus som jeg allerede har eid en stund. I begynnelsen brukte jeg flere av fargene fra Supernatural hver dag, men nå går det mer i fargene fra konturpaletten. :)

      


  Fra høyre til venstre i Supernatural (jordfargede)
  Invocation x Myth x Spook x Reincarnation x Ghoulight    

  Fra høyre til venstre i Hocus pocus
  Lime Lagoon x Sacrifice x Phantom Craft x Omen x Pumpkin Queen

  Personlig elsker jeg virkelig Lunatick Labs og jeg har som sagt i tillegg både konturpaletten og finishing pudderet fra dem (som kom ut i oktober i fjor). De er 100% dyrevennlige, veganske og talkumfrie.


   

  Be the change you want to see.

  LunatiCK Cosmetic Labs started out as a dream and we are slowly growing an army of Loyal LunatiCKs. We accept and love everybody no matter your beauty background, sexuality or race. Our cosmetics are geared for the alternative ladies & gentlemen, stage performers, makeup artists, special effects makeup artists & everybody in between. Whether you've been doing makeup for a week or 30 years. If you are not scared to live outside the box, we are for you!!!!

  Hentet fra www.lunaticklabs.com

  #makeup #sminke #kosmetikk #lunaticklabs #lunatickcosmeticlabs #vegansk #dyrevennlig 

 • 19.01.2016 klokken 20:11
 • Makeup og hår
 • 11 kommentarer
 • En ny avhengighet- hvert eneste år

  Heldigvis er ikke denne avhengigheten skadelig- det er bare Care Bears! Det er kanskje noen av dere som husker serien fra Fox Kids om de søte bjørnene med pels i pastellfarger som kom ned på jorden for å hjelpe ensomme barn? Det var en av mine favorittserier, og tro det eller ei- jeg har faktisk sesong 1 på DVD.

  Jeg var så heldig å bli hekta på klesmerket Iron Fist rett etter at de kom ut med en kolleksjon i samarbeid med skaperne av Care Bears, og jeg har derfor kjøpt en del av tingene. Endelig hadde jeg litt hell også, fordi jeg fikk kjøpt tingene på både black friday og når det var julesalg!

   

  Jeg lekte faktisk med idéen om å lage en videoblogg for å vise alle tingene, istedenfor å bare legge ut bilder! Dette må eventuelt bli når jeg får opp energien til å sminke meg igjen, så jeg jobber for at det skal bli snart. simple_heart_pink

   

  #CareBears #Kawaii #Creepycute #Creepykawaii #Pastelgoth #Nugoth #Bubblegoth #Ironfist #Pastel #Goth

 • 18.01.2016 klokken 21:36
 • Padmé style
 • 8 kommentarer
 • Fordommer skapes av uvitenhet

  På facebook er jeg medlem av en Aspergergruppe og der var det en som delte denne linken for noen en stund siden. Jeg bestemte meg ganske kjapt for å lage "min egen" liste- på norsk.

  1. De av oss som har Aspergers syndrom er ekstremt ulike. Faktisk minst like ulike som dere nevrotypikere (de som ikke har Asperger eller autisme) er. Selvom du har møtt én person med Aspergers så vil det ikke si at den neste med syndromet du møter er lik. Lær deg å kjenne personen, ikke bare diagnosen!

  2. Å bli sammenlignet med andre mennesker kan føles krenkende. Derfor bør du aldri sammenligne oss Aspergere med hverandre og si «Jeg kjenner en med Asperger som klarer det her, så du må bare skjerpe deg og klare dette, du også!». Dere nevrotypikere klarer også forskjellige ting. Noen blir administrerende direktør i et firma, noen vinner en nobelpris, men det vil ikke si at alle klarer det. Men til dere er det ingen som sier «Det er bare å skjerpe seg, så får du til akkurat det som noen andre har oppnådd!»

  3. Aspergers syndrom er ikke en sykdom. Det er helt enkelt bare en annerledes måte å være på- hjernen vår er skrudd sammen litt annerledes enn deres. Verden trenger mennesker som er forskjellige, inkludert oss. Hvis vi skal si at Asperger er en sykdom så er dét det samme som å si at det er galt å være annerledes. Jeg vil ikke kureres, jeg vil bare bli forstått og akseptert som jeg er!

  4. Langt i fra alle med Asperger ville valgt bort diagnosen sin. Noen trives faktisk med å leve et annerledes liv. Du tenker kanskje at det er viktig for deg å ha mange venner, danne en familie og jobbe, men for en med Asperger kan det være helt andre ting som er viktige. Ikke ta det for gitt at en med Asperger har det fælt, selv om han/hun er ensom og ikke har en jobb/går på skole. Spør istedenfor!

  5. Ikke alle med Aspergers syndrom har vanskelig for å sette seg inn i andre menneskers følelser. Flere av oss, spesielt jenter, er derimot overempatiske og veldig følsomme. Jeg har to venninner hvor den ene også har Asperger og hun andre har bipolar lidelse. Vi snakker ofte med hverandre om hvordan vi har det og prøver å hjelpe hverandre så godt som overhode mulig. Så det at Aspergere bare kan diskutere og snakke om fakta er definitivt en myte!

  6. Det at jeg er flink til å lytte til hva andre sier og liker å prøve å få de glade igjen vil dermed ikke si at jeg har en mildere form for Asperger. Jeg har like mye Asperger som de som ikke klarer å snakke om noe annet enn fakta, som ikke takler kroppskontakt med noen og de som ikke klarer å uttrykke følelser like bra som jeg. Vi har helt forskjellige egenskaper, og mange av mine er av de som ikke synes utenpå, men jeg har like stort behov for støtte og hjelp til å gjøre mange ting.

  7. Aspergers syndrom er en såkalt usynlig diagnose. Det betyr at vi som regel utad ser ut som helt vanlige mennesker. At jeg liker å kle meg i kjoler og ellers klær som er rosa og kanskje som har ører på hetter, sminker meg som en dukke og tuperer og krøller håret mitt betyr heller ikke at jeg har en mildere form for syndromet. Det at diagnosen ikke synes utenpå betyr ikke at den ikke finnes. Det er ingen som sier til en med rullestol «Du må skjerpe deg. Det er bare å reise seg opp fra rullestolen og sette den fra deg. Du KAN faktisk gå på egenhånd!», og derfor må vår funksjonshemming/vanske også respekteres- for det er faktisk det Aspergers syndrom er: en funksjonshemming/funksjonsvanske.

  8. Aldri vær sikker på at du kan lese hva vi føler og tenker ut ifra kroppspråket vårt og ansiktsuttrykkene våre. I likhet med at vi ofte missforstår kroppspråket og ansiktsuttrykkene deres viser vi ofte ikke "riktig" kroppspråk og "riktige" ansiktsuttrykk. Om en med Asperger ikke svarer når du snakker eller unngår øyekontakt vil det ikke si at han/hun er uintressert. Om en person med Asperger ser lei seg eller sur ut vil det ikke nødvendigvis si at han/hun har det dårlig. Om en person med Asperger smiler og ler betyr det heller ikke at han/hun har det bra. Om du vil vite hvordan en person har det, spør!

  9. Mange med Asperger synes hverdagslige oppgaver tar mye energi og er slitsomme og derfor orker vi ofte ikke like mye som nevrotypikere. Paula skriver blant annet at hun orker bare å ta posten som havner utenfor døren hennes en gang i uken, fordi det tar mye energi fra henne. Det handler ikke om lathet, det handler om ork. Det er viktig å skille gradene i trøtthet slik som man skiller gradene av smerte: man kan ikke sammenligne det å ha mageknip og den smerten en kvinne har under fødselen f.eks. Derfor burde man heller ikke si til oss «Jamen, jeg er også sliten etter jobben. Ikke klag.». Om man stadig forventer at mennesker med Asperger skal klare alt som dere nevrotypikere gjør så er sjansen veldig stor for at vi blir utslitt og får meltdown, shutdown eller rett og slett "møter veggen".

  10. Aspergers syndrom kan også være en styrke hos oss. Les gjerne Tony Attwoods positive ting om Asperger her (svensk). Noen er ekstremt flinke til å f.eks. se små detaljer i ting, andre er flinke til å gjenta ting helt korrekt. Disse tingene kan være en ekstremt styrke i forskjellige jobber. Noen har også spesielle talenter som gjør utrolig mye bra. Vi tenker annerledes, og vi kan derfor gjøre en stor forskjell i samfunnet. Det finnes mange styrker i diagnosen vår!   

  Konklusjonen er derfor å aldri anta noe bare fordi ting ser slik ut (aldri sku hunden på hårene! Ja, jeg kan noen metaforer.), så spør om du er usikker!

  #psykiskhelse #helse #psykiatri #autisme #aspergerssyndrom #asperger #samfunn #fordommer #uvitenhet

 • 18.01.2016 klokken 14:01
 • Aspergers syndrom
 • 20 kommentarer
 • Mine must haves om vinteren

  På vinteren forandrer klimaet seg og man må ofte bytte hudpleieprodukter, i tillegg til foundation og pudder. Jeg har egentlig i hele høst bare ignorert at huden min virker tørr etter at jeg har fått på foundation og pudder, men etter å ha irritert meg over det en stund bestemte jeg meg for å endelig gjøre noe med det. Latskap much? Som det meste av mine hudpleieprodukter er de nye også fra The Body Shop ettersom de tilbyr 100% dyrevennlige og også veganske produkter (alt utenom serien dems med honning).   Lip exfoliater fra E.L.F kjøpt på eBay ettersom de ikke lenger selger i Norge 
   Antibac med kokosnøttlulkt fra Body Shop
   Vannfast sminkefjerner med beroligende kamomille fra Body Shop
   Nattkrem fra E vitamin serien til Body Shop
   Hemp ansiktskrem fra Body Shop

  Body Shop har forresten utrolig mye salg på nettbutikken nå, så da er det virkelig tid for nettkjøp!

  #BodyShop #Hudpleie #Makeup #Kosmetikk #Dyrevennlig #Vegansk #ELF

 • 17.01.2016 klokken 17:21
 • Makeup og hår
 • 10 kommentarer
 • Oppdatert design! PS. UPDATE

  Ettersom jeg ikke var 100% fornøyd med hastedesignet jeg fikk opp i går bestemte jeg meg for å endre på det, og å være enda mer nøye med kodingen. Nå er jeg fornøyd, men også rimelig sliten etter å ha stirret inn i skjermen i mange timer. Når jeg holder på med f.eks. bloggdesign så blir jeg så oppslukt og er "in the zone" så jeg glemmer som regel både å spise, drikke og at jeg faktisk har mennesker og Emine rundt meg (ops, Asperger-alert), så på tross av at vi hadde et besøk istad husker jeg nesten ingenting. Heldigvis har Petter dratt for å kjøpe mat nå, så da blir det god mat og enten film eller serie (Blue Bloods eller Baby Daddy!). :)

  Fra dette:

  Til dette! 


   

  UPDATE: fikset nå også mobildesignet, så det matcher!

  #bloggdesign #css #html #webdesign #lilla #creepycute #bubblegoth #pastelgoth #pastel #goth #grunge #pastelgrunge #responsiv #responsivtdesign #mobilvennlig

 • 16.01.2016 klokken 21:50
 • Bloggdesign
 • 10 kommentarer
 • Smashbox try it kit

  For første gang på utrolig lenge skal jeg prøve noe nytt innen kosmetikk! Da jeg var i Sverige for noen uker siden gikk jeg forbi Kicks på Nordbysenteret, og jeg klødde i fingrene etter å gå inn. Jeg fant frem telefonen, slo på mobildata og fant frem Peta sine sider for å kryssjekke merker mot listene deres. Hver gang jeg går gjennom denne rutinen blir jeg misunnelig. Misunnelig på de som kan gå inn i en butikk, se seg om litt før de finner noe de vil ha, plukker det ut, betaler og går ut av butikken med god samvittighet fordi de bare ikke bryr seg. Dyrenes skjebne har ikke noe med dem å gjøre, så hvorfor stresse rundt med å kryssjekke lister?

  Jeg fikk hjelp av en dame som prøvde å overbevise meg om at både Clinique og Bobbi Brown som også tilhører Estee Lauder var dyrevennlige. Jeg svarte at det er de ikke, for de står fortsatt oppført på PETA sine lister som dyretestere. Denne salgsdamen trodde virkelig ikke på meg, men hva gjør vel det? Jeg bryr meg om hva jeg har på huden min. Etter å ha fått hjelp av en annen ung jente, med like lys hud som meg, bestemte jeg meg fornøyd for å prøve Smashbox sitt try it kit som inneholder en kabukikost, primer, foundation og pudder.

  IMG_6317 IMG_6319 IMG_6321

  Jeg valgte også denne BB kremen fra Kicks sitt eget merke (som også er dyrevennlig). :)

  Har du prøvd Smashbox? Og går du bevisst inn for å finne dyrevennlige produkter?

  #Smashbox #Sminke #Kosmetikk #Dyrevennlig #Vegansk #Kicks #PETA #NOAH #Dyrsrettigheter

 • 16.01.2016 klokken 14:19
 • Makeup og hår
 • 2 kommentarer
 • Guilt free matinnkjøp

  Da Petter og jeg var i Sverige forrige dagen tok virkelig nysjerrigheten min overhånd på alle glutenfrie og veganske produkter jeg ikke har prøvd før (mye nytt var i hyllene!), og det skader jo ikke å prøve?

         

  Landbrødmiksen og soyamelken fra Alpro med sjokoladesmak har jeg smakt før, og de er virkelig supergode! I tillegg er soyamelken fra Alpro tilsatt både proteiner, kalsium og vitamin B2, B12 og D, til alle dere som drikker vanligmelk på grunn av næringsstoffene. Visste dere forresten at mennesker ikke trenger kumelk? Melka har mye næringsstoffer, men faktum er at melka er beregnet for kalver for at de skal vokse seg store og sterke, og ikke bli syke. Det finnes mange andre steder og hente disse vitaminene og mineralene fra for oss mennesker, så hvorfor ikke la kuene være i fred? ^^

  Alle produktene er kjøpt på Maximat på Nordbysenteret.

  #Vegansk #Vegetar #Vegetarmat #Kosthold #Glutenfritt #Laktosefritt #NoCow #Helse

 • 15.01.2016 klokken 22:56
 • Mat og sånn
 • 2 kommentarer
 • Nytt år, nye muligheter

  Da jeg skrev overskriften ble jeg klar over hvor klisjé det faktisk er å si noe slikt. Et nytt år vil jo ikke nødvendigvis si at du får nye muligheter, ikke at ting blir bedre eller forandret heller- men for meg blir det det.

  28. desember fikk jeg nemlig melding fra skatteetaten/folkeregisteret om at navnendringen min ble godtatt. Jeg heter ikke lenger Milla Sophie Kristiansen, men Padmé Sophie Kristiansen. Hvor fantastisk er ikke det? Jeg har også fått brev av NAV, og nå har jeg enda en ting mindre å bekymre meg for. Det er så deilig!

  Nyttårsaften var herlig, og jeg var så heldig å få feire den med Emine, Petter, Eskil og Marius. En fantastisk hund og tre fantastiske mennesker. Jeg kunne ikke ønsket meg noe bedre! 2015 var heller ikke så ille, med tanke på hvor mye jeg har fått utrettet til tross for sterk depresjon og angst. Men ikke minst må jeg få lov til å takke alle dere som fortsatt leser bloggen min og gir meg tilbakemeldinger! Det er kjempehyggelig og jeg setter veldig stor pris på det. :)  Ikke den beste kvaliteten, men juletreet står i veien for der jeg pleier å ta bilder, hehe.. Her har jeg på meg yndlingsbuksen min fra Iron Fist! Cardiganen som "hører" til i settet er like fin. ^^ Jeg må forresten få tatt bilde av alt jeg har kjøpt derfra, fordi det er så ekstremt mye fint og nærmest perfekt.

  #PadmeSophie #Ironfist #Nyttår #Nyttårsaften #Aspergerblogg #Nyblogg #Nystart 

 • 15.01.2016 klokken 18:48
 • Padmés hverdag
 • 4 kommentarer
 • Vis flere innlegg

   Er både sminken og sminkekostene dine bakteriebomber?

   Mange er nok klar over at man burde vaske sminkekostene sine regelmessig- men vet du hvorfor?

   I sminkekostene og svampene du bruker for å påføre sminke på huden samler det seg bakterier, fett, smuss og ikke minst døde hudceller. Legger du dem i tillegg tilbake i sminkepungen/vesken din? Ja, da burde du vaske den like ofte.  Man har kanskje hørt at det holder å vaske kostene ca én gang i måneden, men dette er faktisk ekstremt misvisende. Det kommer så klart an på hvor ofte du bruker alle kostene, men hver 14. dag er visstnok et absolutt minimum!

   Jeg er blant alle de vanlige jentene som glemmer det, for det er virkelig ikke det man går rundt å tenker på hele dagen med en hektisk hverdag. Så neste gang du sminker deg- ta en titt på kostene dine. Er de fulle av sminke? Ser de fettete ut? Er de klissete? For dette er nemlig ekstremt dårlig for huden din, samtidig som sminken din garantert ikke sitter like godt. Sliter du for eksempel med mye acne kan skitne sminkekoster gjøre problemet ditt enda verre..

   Så hvordan vasker man kostene? Jeg har tidligere brukt min vanlige sminkefjerner fra Body Shop, men for en tid tilbake gikk jeg til innkjøp av spesiell "børstevask" og daglig rens for sminkekostene fra E.L.F. De funker utrolig bra og lukter faktisk godt. Om du ikke har muligheten til å kjøpe produkter som er spesielt egnet til dette går det også an å bruke en mild shampoo- for eksempel babyshampoo. Ettersom mye av sminken min er flytende og krembasert starter jeg rett og slett med å massere shampooen inn i kostene, før jeg skyller nøye med vann. Jeg går nemlig ut ifra prinsippet om at rent vann preller av fett, og at man derfor bør bruke såpe først så man faktisk får fettet ut.
   Beauty blenderen til venstre var hvit på et tidspunkt..
   Som dere ser har jeg x antall (faktisk 18!) koster fra Morphe. Alle disse kostene er 100% veganske og fra deres veganske sett med 18 koster. Jeg er utrolig fornøyd med disse, og de ser i tillegg pene ut. De har også en del sminke, men jeg vet ærlig talt ikke om de er testet på dyr. Fant ingenting om det på siden deres nå, og det betyr som regel at kosmetikken er testet på dyr, desverre.. Uansett så er de veganske kostene A++!

   Jeg har også ett sett fra E.L.F, men jeg er ikke sikker på om de er veganske. Disse har vært med deg siden midten av 2014, og de er like hele enda. De er veldig fine, men jeg ville ikke anbefalt de om du er 100% veganer :)

   Jeg har også tre fantastiske koster fra Furless. De er og har alltid vært 100% dyrevennlige og veganske (tommel opp!). De er basert i Australia, men shipping er faktisk ikke så ille. Tror den var på AUD$10 eller $15. De har en egen side om dyretesting som du kan lese her. Kostene er absolutt fantastiske, og absolutt verdt å prøve!!! A+++!

   Når det komme til kosten formet som et hjerte med skriften "Divided" og de to som er candy cane striped rosa så er disse fra H&M. Jeg har aldri brukt de, men kjøpte fordi de var pene. Jeg er ikke sikker, men jeg tror de er syntetiske og H&M kosmetikkprodukter er dyrevennlige

   #dyrevennlig #vegansk #makeup #kosmetikk #sminke #elf #furless #morphe #hm

  • 24.01.2016 klokken 17:06
  • Makeup og hår
  • 2 kommentarer
  • Superenkel kjøttfri middag

   De fleste som kjenner meg (og Petter) vet at vi for det meste spiser både vegetarisk og vegansk- bare fordi det er godt. Personlig har jeg ikke noe i mot mennesker som spiser (mye) kjøtt, men jeg velger bare helt enkelt å ikke gjøre det. Jeg synes ikke kjøtt er spesielt godt, og jeg har mye følelser for alle dyrene som blir behandlet dårlig og slaktet. Det fine er at i 2015 så er det så mye godt man kan lage uten kjøtt, og vegetarkebab er noe av det beste! Det er uten tvil en av yndlingsrettene mine for øyeblikket, og i følge Petter både lukter og smaker "vegetarkjøttet" akkurat som vanlig kebab. Jeg tror forresten kebabkjøttet er vegansk, grunnen til at våre ikke er det er fordi vi har dressing på.

       

   Kebab"kjøttet" er fra Hälsans Kök og kjøpt på Nordbysenteret

   #vegetarmat #vegetar #vegansk #kebab #hjemmelaget

  • 23.01.2016 klokken 15:13
  • Mat og sånn
  • 10 kommentarer
  • Hvordan fikk jeg diagnosen(e) min(e)?

   Opprinnelig postet 15. januar 2014

   Har blitt spurt av flere om hvordan jeg fikk diagnosen(e), hva jeg tenkte og følte, hvordan folk forholder seg til det og hvordan det påvirker meg i hverdagen.

   Det var høsten 2010, jeg hadde nettopp fylt 15 og ting begynte å bli veldig vanskelig etter å ha flyttet og begynt på ny skole. Det gikk fint de første ukene, men etterhvert begynte baksnakkingen. Jeg lukket meg mer inn i meg selv, sluttet å spise, og "tok opp" kuttingen igjen. Første gang jeg sluttet å spise var jeg 8 år gammel, så begynte det igjen da jeg var 12 (da kuttet jeg meg for aller første gang også), men ting ble hundre ganger verre den gangen i september 2010. Jeg gikk ned 10kg og både armene og bena mine var kuttet opp, men ingen tok meg alvorlig før jeg ringte med min eldste kusine som er sykepleier. Hun hentet meg i byen og kjørte meg hjem. Da hadde vi en av de lengste samtalene jeg noen gang har hatt med mammi før jeg ble med kusinen min hjem til henne og samboeren. Da stripset hun de kuttene jeg hadde som måtte stripses, og de ga meg den tryggheten jeg trengte den natten. Dagen etter - 26. oktober - ble jeg hentet av mammi nøyaktig klokken 08:00 på togstasjonen i Tønsberg. Vi dro opp til BUPA og mammi henvendte seg i luken. «Jeg går ikke herfra før datteren min får hjelp», sa hun. Jeg husker det som om det var i går. Vi satt noen timer å ventet før noen hentet oss.

   Akuttvurderingssamtale. Mitt første møte med "ordentlig psykiatri"- og første gangen jeg ble tatt alvorlig etter å ha vært innenfor systemet i allerede fem år. Én lege, én psykolog og én psykepleier. Jeg fikk tilbud om frivillig innleggelse og både mammi og jeg takket ja. Herfra tok det to uker før jeg ble lagt inn. Jeg fikk besøke post A en gang og to stk fra avdelingen kom på besøk hjem her for å se hvordan jeg var hjemme.

   Etter en måned med tester, samtaler og observasjon kom mammi på besøk og vi skulle ha en samtale. De mente de satt igjen med tre alternativer. Atypisk autisme, barneautisme eller Aspergers syndrom. De hellet mot Aspergers og satte det på papirene mine, sammen med affektiv lidelse: tilbakevendende depresjon og angst. 22. desember ble jeg skrevet ut og fikk komme hjem. Men tross i at jeg hadde kommet hjem og at det var juleferie og at jeg skulle slappe av startet kampen allerede da. Jeg hadde klart å spise normalt en stund, men trangen til å kutte gikk ikke bort.

   Natt til 14. februar 2011 skjedde det. Jeg var overbevist om at nå. Nå skal jeg ta livet mitt. Det hele endte med at jeg ble hentet med ambulanse og kjørt til legevakten midt på natten. Dagen etter vendte jeg tilbake til Post A for samtale med legen. Jeg fikk mine første medisiner. Antipsykotiske.

   Til tross for dette ble jeg "skrevet helt ut" av systemet. Jeg var frisk. Jeg ble sendt over til autismesenteret men etter noen samtaler der fikk jeg beskjeden «Du har ikke nok asperger til at vi kan hjelpe deg.» Dermed var det ut igjen. Jeg var uten behandler og noe slags tilbud, og jeg hadde mine fair share av besøk oppe på legevakten. Til slutt slo de alarm og jeg fikk et samtaletilbud med en psykepleier jeg hadde god kjemi med fra Post A. Han brukte meg i sin videre utdannelse, så jeg fikk snakke med han helt til julen 2011 nærmet seg. Dette var etter enda et forsøk på å avslutte alt. Jeg ble presentert for en dame som jobbet for AFE- arenafleksibel enhet, som ligger i samme bygg som Post A. Jeg hadde samtaler sammen med henne og psykepleieren fra Post A frem til Mai i 2012, da damen fra AFE tok helt over. Videre hadde jeg samtaler med henne frem til januar 2013- da ble jeg overført til kommunen igjen. Ettersom samtalene der gikk rett til helvete (beklager ordbruken) ble det avsluttet allerede i mars etter ønske fra mammi og meg.

   Da ble det enda mer venting.

   I juni 2013 kom jeg endelig inn i psykiatrien i Nøtterøy, og allerede i juli hadde jeg mine første samtaler med dame derfra. Hun har fulgt meg helt til nå, og det er jeg evig takknemlig for. I tillegg til henne fikk jeg tilbud om psykoeduakative samtaler med en mann fra Glenne- som jeg også takket ja til. Siden november 2013 har jeg hatt samtaler med disse to en gang i uken, og nå sist fikk jeg beskjed om at Glenne autismesenter har bestemt seg for å følge meg lenge. Så lenge som jeg vil. Fordi de ser at jeg trenger det.


   Samtalene på Glenne autismesenter og med Nøtterøy kommune ble avsluttet i forbindelse med flyttingen min til Sarpsborg. De var med på et samarbeidsmøte hos fastlegen min her og "hun nye" fra psykiatrien i Sarpsborg. Det har gått greit i forhold til psykiatri frem til desember i fjor, da jeg fikk beskjed om at hun byttet jobb. Jeg har fått en ny behandler, men det blir ikke det samme, og for øyeblikket vet jeg ikke hvordan jeg skal takle det.

   #asperger #aspergerssyndrom #autisme #psykiatri #minhistorie #selvbiografi #psykiskelidelser 

    

  • 22.01.2016 klokken 20:50
  • Aspergers syndrom
  • 2 kommentarer
  • Kjære toppblogger, du som syntes det var helt greit å latterligjøre meg online

   For litt mer enn en uke siden delte jeg en sak på min egen facebookprofil, en sak som betyr mye for meg. Det var på min facebookprofil den var synlig, offentlig, men likevel på min profil og kun der. Hvordan denne toppbloggeren og en annen jente fant min profil og hva jeg hadde skrevet aner jeg ikke, men en misforståelse oppstod tydeligvis. 

   Jeg fikk beskjed om at jeg var frekk. At jeg ikke kunne noen ting om -said subject-. Og i det store og det hele at jeg var en dårlig person, og ikke minst dum. Jeg satt oppe hele natten og gråt. Jeg prøvde å forsvare meg selv og det jeg skrev, men det jeg  egentlig mente kom ikke frem fordi de allerede hadde bestemt seg. Jeg var dum. Jeg hadde panikk. Hvorfor? Fordi det mange timer etter fortsatte å tikke inn likes på de kommentarene som gikk på meg som person, selv etter at jeg hadde satt innlegget til usynlig. Hadde de delt det på sine egne facebookprofiler? Jeg vet ikke. Jeg endte opp med å screenshote hva som ble skrevet, før jeg slettet innlegget helt.

   Med min versjon av autisme er jeg ikke alltid like flink til å formulere meg, og det kan derfor lett oppstå misforståelser. Det har det gjort hele livet mitt. Heldigvis vet mine nærmeste at jeg ikke mener noe vondt, selv om jeg kanskje uttrykker meg på feil måte, og de påpeker det ved å for eksempel si at det kanskje ikke var så fint/pent/lurt sagt. Det setter jeg uendelig stor pris på, for i de fleste tilfeller hører jeg det ikke selv. Dere som har sett The Big Bang Theory kan tenke tilbake på når Sheldon er frekk og folk måper, men han forstår ikke hva det var som var feil med det han sa. Det er slik jeg har det. Jeg er riktignok ikke så stor fan av å sammenligne meg med Sheldon Cooper fordi han er rimelig ekstrem, og det er vel aldri sagt at han har Aspergers eller autisme, bare at moren angrer på at hun ikke tok han videre til en spesialist i Houston.

   Uansett, poenget mitt er at jeg ikke alltid formulerer meg riktig og ettersom jeg ikke forstår det selv hjelper det ikke å kjefte på  meg, kritisere meg eller kalle meg dum. For vet du hva? Jeg kan ikke noe for det. En annen ting du helt sikkert ikke vet er at jeg blir ekstremt lei meg og opprørt når jeg oppdager det selv.

   Det som er enda verre for meg oppi det hele er at jeg har vært stor fan av denne toppbloggeren i lang tid. Jeg har sett opp til henne, skrevet utrolig mange støttende ord- både på bloggen og på facebook, og jeg har ved flere anledninger sendt henne mail, melding på facebook og en DM på instagram. Jeg skrev blant annet melding til henne etter at hun skrev noe om at hun ikke hadde så mange venner, at hun følte seg ensom og rett og slett ville ha venner (sistenevnte er en tolkning fra meg, så det er ikke sikkert det er riktig). Jeg har skrevet til henne om utfordringene mine, om hva som er "galt" med meg. Jeg fikk aldri noe svar. Jeg har også gang på gang forsvart henne i diskusjoner med både venner og bekjente, men også offentlig på facebook og VG. 

   Hun kalte meg blant annet en mobber mot slutten, fordi jeg skrev det jeg skrev. Men, mobbet ikke hun like mye meg med det hun skrev? Jeg vet ikke. Hun ble tatt i forsvar av fans, jeg ble ikke tatt i forsvar av noen. Kanskje hun reagerte slik på det jeg skrev fordi hun hadde mye å tenke på privat? Ikke vet jeg. Det var uansett veldig vondt.

   Jeg prøver enda å godtgjøre henne. Jeg prøver å vise at jeg faktisk ikke ønsker noen noe vondt, og jeg både liker og kommenterer det hun skriver. Jeg sender fortsatt støttende og rosende kommentarer. Jeg kritiserer ikke en dritt. Men er ikke dette litt feil? Det var ikke jeg som misforstod? Alikevel sitter jeg med tapet.


   bildelink.

   #samfunn #mobbing #nettmobbing #debatt #samfunnsengasjert #misforstått

  • 21.01.2016 klokken 14:38
  • Samfunn
  • 12 kommentarer
  • Røde kors: det offentlige svikter ungdommer som sliter

   Repost fra min Wordpressblogg, skrevet 7. august 2013

   Store deler av dagene mine da formen er på bunn går med på å lese vg (i tillegg til mye annet). Jeg kommer stadig over artikler som jeg synes og føler er klønete skrevet av folk som ikke vet hva de skriver om, sånn som denne artikkelen som jeg leste for en halvtime siden. Røde Kors - Det offentlige svikter ungdommer som sliter. Teksten under lyder slik "Myndighetene refses". Under her er en liste som Røde Kors mener kan hjelpe til å forebygge ensomhet og psykiske lidelser hos unge.

   DETTE KREVER RØDE KORS:
   Røde Kors vil ha på plass en ny nasjonal forebyggingsplan der økte øremerkede midler til kommunene skal gå til:

   1. Flere rådgivere, lærere og ungdomsklubbledere som har tid til en prat, også etter kontortid.
   2. Flere lavterskelsteder å gå til med sine bekymringer, som skolepsykologer, helsesøstre.
   3. Mer informasjon om hvor man kan henvende seg med problemer.
   4. Flere åpne, inkluderende og gratis fritidstilbud for alle.
   5. Mer plass til psykisk helse i skoleundervisningen.
   6. Bedre opplæring for lærere i psykisk helse.

    

   Med hånden på hjertet kan jeg si at ja, kanskje man kan innføre det, men nei, det kommer ikke til å gjøre noen forskjell. Forskjellen blir hvertfall ikke så altfor stor. Jeg kom inn i psykiatrien da jeg var ni år gammel. Jeg gikk i 4. klasse og hadde allerede slitt ett år med spiseforstyrrelser. Elevene brydde seg ikke (de var for unge til å forstå, men ikke for unge til å gjøre noen vondt), lærerene så rett gjennom meg og ting gikk nedover allerede da.

   Utdannelsen til lærere, psykologer og helsesøstere og gratis fritidstilbud har ikke noe å si. Det handler ikke om det. Det handler om at så alt for mange ikke burde jobbet som det de faktisk jobber som. Det handler om personligheten til lærerne, psykologene og helsesøsterne, ikke utdannelsen. Så virkelig, beklager. Beklager for at jeg ikke har noe tro på det. Jeg har vært gjennom så alt for mye og vært en kasteball altfor lenge til å tro at det er relativt enkelt å fikse på.

   Men her- her er den virkelige, og verste grunnen til mobbing, uansett hvor lite dere vil tro på det så kan man legge en god del skyld over på foreldrene til barn. Ingen er født onde eller slemme, det er slikt man lærer. Om foreldrene snakker stygt om en annen forelder eller om en i klassen som er litt annerledes mens barnet hører på (og tro meg, barn har såkalte lange ører, de hører mye selv om de ikke synes) skaper det store problemer. Det er slik barn lærer å være slemme, fordi foreldrene ikke vet hvordan de skal oppføre seg og hva som kreves av dem som foreldre og medmennesker.


   bildelink

   #samfunn #rødekors #vg #psykiatri #psykiskhelse #mobbing 

  • 20.01.2016 klokken 17:48
  • Samfunn
  • Ingen kommentarer
  • Swatches: Supernatural og Hocus Pocus

   Endelig kommer swatchene av LunatiCK Labs' Supernatural og Hocus Pocus som jeg allerede har eid en stund. I begynnelsen brukte jeg flere av fargene fra Supernatural hver dag, men nå går det mer i fargene fra konturpaletten. :)

       


   Fra høyre til venstre i Supernatural (jordfargede)
   Invocation x Myth x Spook x Reincarnation x Ghoulight    

   Fra høyre til venstre i Hocus pocus
   Lime Lagoon x Sacrifice x Phantom Craft x Omen x Pumpkin Queen

   Personlig elsker jeg virkelig Lunatick Labs og jeg har som sagt i tillegg både konturpaletten og finishing pudderet fra dem (som kom ut i oktober i fjor). De er 100% dyrevennlige, veganske og talkumfrie.


    

   Be the change you want to see.

   LunatiCK Cosmetic Labs started out as a dream and we are slowly growing an army of Loyal LunatiCKs. We accept and love everybody no matter your beauty background, sexuality or race. Our cosmetics are geared for the alternative ladies & gentlemen, stage performers, makeup artists, special effects makeup artists & everybody in between. Whether you've been doing makeup for a week or 30 years. If you are not scared to live outside the box, we are for you!!!!

   Hentet fra www.lunaticklabs.com

   #makeup #sminke #kosmetikk #lunaticklabs #lunatickcosmeticlabs #vegansk #dyrevennlig 

  • 19.01.2016 klokken 20:11
  • Makeup og hår
  • 11 kommentarer
  • En ny avhengighet- hvert eneste år

   Heldigvis er ikke denne avhengigheten skadelig- det er bare Care Bears! Det er kanskje noen av dere som husker serien fra Fox Kids om de søte bjørnene med pels i pastellfarger som kom ned på jorden for å hjelpe ensomme barn? Det var en av mine favorittserier, og tro det eller ei- jeg har faktisk sesong 1 på DVD.

   Jeg var så heldig å bli hekta på klesmerket Iron Fist rett etter at de kom ut med en kolleksjon i samarbeid med skaperne av Care Bears, og jeg har derfor kjøpt en del av tingene. Endelig hadde jeg litt hell også, fordi jeg fikk kjøpt tingene på både black friday og når det var julesalg!

    

   Jeg lekte faktisk med idéen om å lage en videoblogg for å vise alle tingene, istedenfor å bare legge ut bilder! Dette må eventuelt bli når jeg får opp energien til å sminke meg igjen, så jeg jobber for at det skal bli snart. simple_heart_pink

    

   #CareBears #Kawaii #Creepycute #Creepykawaii #Pastelgoth #Nugoth #Bubblegoth #Ironfist #Pastel #Goth

  • 18.01.2016 klokken 21:36
  • Padmé style
  • 8 kommentarer
  • Fordommer skapes av uvitenhet

   På facebook er jeg medlem av en Aspergergruppe og der var det en som delte denne linken for noen en stund siden. Jeg bestemte meg ganske kjapt for å lage "min egen" liste- på norsk.

   1. De av oss som har Aspergers syndrom er ekstremt ulike. Faktisk minst like ulike som dere nevrotypikere (de som ikke har Asperger eller autisme) er. Selvom du har møtt én person med Aspergers så vil det ikke si at den neste med syndromet du møter er lik. Lær deg å kjenne personen, ikke bare diagnosen!

   2. Å bli sammenlignet med andre mennesker kan føles krenkende. Derfor bør du aldri sammenligne oss Aspergere med hverandre og si «Jeg kjenner en med Asperger som klarer det her, så du må bare skjerpe deg og klare dette, du også!». Dere nevrotypikere klarer også forskjellige ting. Noen blir administrerende direktør i et firma, noen vinner en nobelpris, men det vil ikke si at alle klarer det. Men til dere er det ingen som sier «Det er bare å skjerpe seg, så får du til akkurat det som noen andre har oppnådd!»

   3. Aspergers syndrom er ikke en sykdom. Det er helt enkelt bare en annerledes måte å være på- hjernen vår er skrudd sammen litt annerledes enn deres. Verden trenger mennesker som er forskjellige, inkludert oss. Hvis vi skal si at Asperger er en sykdom så er dét det samme som å si at det er galt å være annerledes. Jeg vil ikke kureres, jeg vil bare bli forstått og akseptert som jeg er!

   4. Langt i fra alle med Asperger ville valgt bort diagnosen sin. Noen trives faktisk med å leve et annerledes liv. Du tenker kanskje at det er viktig for deg å ha mange venner, danne en familie og jobbe, men for en med Asperger kan det være helt andre ting som er viktige. Ikke ta det for gitt at en med Asperger har det fælt, selv om han/hun er ensom og ikke har en jobb/går på skole. Spør istedenfor!

   5. Ikke alle med Aspergers syndrom har vanskelig for å sette seg inn i andre menneskers følelser. Flere av oss, spesielt jenter, er derimot overempatiske og veldig følsomme. Jeg har to venninner hvor den ene også har Asperger og hun andre har bipolar lidelse. Vi snakker ofte med hverandre om hvordan vi har det og prøver å hjelpe hverandre så godt som overhode mulig. Så det at Aspergere bare kan diskutere og snakke om fakta er definitivt en myte!

   6. Det at jeg er flink til å lytte til hva andre sier og liker å prøve å få de glade igjen vil dermed ikke si at jeg har en mildere form for Asperger. Jeg har like mye Asperger som de som ikke klarer å snakke om noe annet enn fakta, som ikke takler kroppskontakt med noen og de som ikke klarer å uttrykke følelser like bra som jeg. Vi har helt forskjellige egenskaper, og mange av mine er av de som ikke synes utenpå, men jeg har like stort behov for støtte og hjelp til å gjøre mange ting.

   7. Aspergers syndrom er en såkalt usynlig diagnose. Det betyr at vi som regel utad ser ut som helt vanlige mennesker. At jeg liker å kle meg i kjoler og ellers klær som er rosa og kanskje som har ører på hetter, sminker meg som en dukke og tuperer og krøller håret mitt betyr heller ikke at jeg har en mildere form for syndromet. Det at diagnosen ikke synes utenpå betyr ikke at den ikke finnes. Det er ingen som sier til en med rullestol «Du må skjerpe deg. Det er bare å reise seg opp fra rullestolen og sette den fra deg. Du KAN faktisk gå på egenhånd!», og derfor må vår funksjonshemming/vanske også respekteres- for det er faktisk det Aspergers syndrom er: en funksjonshemming/funksjonsvanske.

   8. Aldri vær sikker på at du kan lese hva vi føler og tenker ut ifra kroppspråket vårt og ansiktsuttrykkene våre. I likhet med at vi ofte missforstår kroppspråket og ansiktsuttrykkene deres viser vi ofte ikke "riktig" kroppspråk og "riktige" ansiktsuttrykk. Om en med Asperger ikke svarer når du snakker eller unngår øyekontakt vil det ikke si at han/hun er uintressert. Om en person med Asperger ser lei seg eller sur ut vil det ikke nødvendigvis si at han/hun har det dårlig. Om en person med Asperger smiler og ler betyr det heller ikke at han/hun har det bra. Om du vil vite hvordan en person har det, spør!

   9. Mange med Asperger synes hverdagslige oppgaver tar mye energi og er slitsomme og derfor orker vi ofte ikke like mye som nevrotypikere. Paula skriver blant annet at hun orker bare å ta posten som havner utenfor døren hennes en gang i uken, fordi det tar mye energi fra henne. Det handler ikke om lathet, det handler om ork. Det er viktig å skille gradene i trøtthet slik som man skiller gradene av smerte: man kan ikke sammenligne det å ha mageknip og den smerten en kvinne har under fødselen f.eks. Derfor burde man heller ikke si til oss «Jamen, jeg er også sliten etter jobben. Ikke klag.». Om man stadig forventer at mennesker med Asperger skal klare alt som dere nevrotypikere gjør så er sjansen veldig stor for at vi blir utslitt og får meltdown, shutdown eller rett og slett "møter veggen".

   10. Aspergers syndrom kan også være en styrke hos oss. Les gjerne Tony Attwoods positive ting om Asperger her (svensk). Noen er ekstremt flinke til å f.eks. se små detaljer i ting, andre er flinke til å gjenta ting helt korrekt. Disse tingene kan være en ekstremt styrke i forskjellige jobber. Noen har også spesielle talenter som gjør utrolig mye bra. Vi tenker annerledes, og vi kan derfor gjøre en stor forskjell i samfunnet. Det finnes mange styrker i diagnosen vår!    

   Konklusjonen er derfor å aldri anta noe bare fordi ting ser slik ut (aldri sku hunden på hårene! Ja, jeg kan noen metaforer.), så spør om du er usikker!

   #psykiskhelse #helse #psykiatri #autisme #aspergerssyndrom #asperger #samfunn #fordommer #uvitenhet

  • 18.01.2016 klokken 14:01
  • Aspergers syndrom
  • 20 kommentarer
  • Mine must haves om vinteren

   På vinteren forandrer klimaet seg og man må ofte bytte hudpleieprodukter, i tillegg til foundation og pudder. Jeg har egentlig i hele høst bare ignorert at huden min virker tørr etter at jeg har fått på foundation og pudder, men etter å ha irritert meg over det en stund bestemte jeg meg for å endelig gjøre noe med det. Latskap much? Som det meste av mine hudpleieprodukter er de nye også fra The Body Shop ettersom de tilbyr 100% dyrevennlige og også veganske produkter (alt utenom serien dems med honning).    Lip exfoliater fra E.L.F kjøpt på eBay ettersom de ikke lenger selger i Norge 
    Antibac med kokosnøttlulkt fra Body Shop
    Vannfast sminkefjerner med beroligende kamomille fra Body Shop
    Nattkrem fra E vitamin serien til Body Shop
    Hemp ansiktskrem fra Body Shop

   Body Shop har forresten utrolig mye salg på nettbutikken nå, så da er det virkelig tid for nettkjøp!

   #BodyShop #Hudpleie #Makeup #Kosmetikk #Dyrevennlig #Vegansk #ELF

  • 17.01.2016 klokken 17:21
  • Makeup og hår
  • 10 kommentarer
  • Oppdatert design! PS. UPDATE

   Ettersom jeg ikke var 100% fornøyd med hastedesignet jeg fikk opp i går bestemte jeg meg for å endre på det, og å være enda mer nøye med kodingen. Nå er jeg fornøyd, men også rimelig sliten etter å ha stirret inn i skjermen i mange timer. Når jeg holder på med f.eks. bloggdesign så blir jeg så oppslukt og er "in the zone" så jeg glemmer som regel både å spise, drikke og at jeg faktisk har mennesker og Emine rundt meg (ops, Asperger-alert), så på tross av at vi hadde et besøk istad husker jeg nesten ingenting. Heldigvis har Petter dratt for å kjøpe mat nå, så da blir det god mat og enten film eller serie (Blue Bloods eller Baby Daddy!). :)

   Fra dette:

   Til dette! 


    

   UPDATE: fikset nå også mobildesignet, så det matcher!

   #bloggdesign #css #html #webdesign #lilla #creepycute #bubblegoth #pastelgoth #pastel #goth #grunge #pastelgrunge #responsiv #responsivtdesign #mobilvennlig

  • 16.01.2016 klokken 21:50
  • Bloggdesign
  • 10 kommentarer
  • Smashbox try it kit

   For første gang på utrolig lenge skal jeg prøve noe nytt innen kosmetikk! Da jeg var i Sverige for noen uker siden gikk jeg forbi Kicks på Nordbysenteret, og jeg klødde i fingrene etter å gå inn. Jeg fant frem telefonen, slo på mobildata og fant frem Peta sine sider for å kryssjekke merker mot listene deres. Hver gang jeg går gjennom denne rutinen blir jeg misunnelig. Misunnelig på de som kan gå inn i en butikk, se seg om litt før de finner noe de vil ha, plukker det ut, betaler og går ut av butikken med god samvittighet fordi de bare ikke bryr seg. Dyrenes skjebne har ikke noe med dem å gjøre, så hvorfor stresse rundt med å kryssjekke lister?

   Jeg fikk hjelp av en dame som prøvde å overbevise meg om at både Clinique og Bobbi Brown som også tilhører Estee Lauder var dyrevennlige. Jeg svarte at det er de ikke, for de står fortsatt oppført på PETA sine lister som dyretestere. Denne salgsdamen trodde virkelig ikke på meg, men hva gjør vel det? Jeg bryr meg om hva jeg har på huden min. Etter å ha fått hjelp av en annen ung jente, med like lys hud som meg, bestemte jeg meg fornøyd for å prøve Smashbox sitt try it kit som inneholder en kabukikost, primer, foundation og pudder.

   IMG_6317 IMG_6319 IMG_6321

   Jeg valgte også denne BB kremen fra Kicks sitt eget merke (som også er dyrevennlig). :)

   Har du prøvd Smashbox? Og går du bevisst inn for å finne dyrevennlige produkter?

   #Smashbox #Sminke #Kosmetikk #Dyrevennlig #Vegansk #Kicks #PETA #NOAH #Dyrsrettigheter

  • 16.01.2016 klokken 14:19
  • Makeup og hår
  • 2 kommentarer
  • Guilt free matinnkjøp

   Da Petter og jeg var i Sverige forrige dagen tok virkelig nysjerrigheten min overhånd på alle glutenfrie og veganske produkter jeg ikke har prøvd før (mye nytt var i hyllene!), og det skader jo ikke å prøve?

           

   Landbrødmiksen og soyamelken fra Alpro med sjokoladesmak har jeg smakt før, og de er virkelig supergode! I tillegg er soyamelken fra Alpro tilsatt både proteiner, kalsium og vitamin B2, B12 og D, til alle dere som drikker vanligmelk på grunn av næringsstoffene. Visste dere forresten at mennesker ikke trenger kumelk? Melka har mye næringsstoffer, men faktum er at melka er beregnet for kalver for at de skal vokse seg store og sterke, og ikke bli syke. Det finnes mange andre steder og hente disse vitaminene og mineralene fra for oss mennesker, så hvorfor ikke la kuene være i fred? ^^

   Alle produktene er kjøpt på Maximat på Nordbysenteret.

   #Vegansk #Vegetar #Vegetarmat #Kosthold #Glutenfritt #Laktosefritt #NoCow #Helse

  • 15.01.2016 klokken 22:56
  • Mat og sånn
  • 2 kommentarer
  • Nytt år, nye muligheter

   Da jeg skrev overskriften ble jeg klar over hvor klisjé det faktisk er å si noe slikt. Et nytt år vil jo ikke nødvendigvis si at du får nye muligheter, ikke at ting blir bedre eller forandret heller- men for meg blir det det.

   28. desember fikk jeg nemlig melding fra skatteetaten/folkeregisteret om at navnendringen min ble godtatt. Jeg heter ikke lenger Milla Sophie Kristiansen, men Padmé Sophie Kristiansen. Hvor fantastisk er ikke det? Jeg har også fått brev av NAV, og nå har jeg enda en ting mindre å bekymre meg for. Det er så deilig!

   Nyttårsaften var herlig, og jeg var så heldig å få feire den med Emine, Petter, Eskil og Marius. En fantastisk hund og tre fantastiske mennesker. Jeg kunne ikke ønsket meg noe bedre! 2015 var heller ikke så ille, med tanke på hvor mye jeg har fått utrettet til tross for sterk depresjon og angst. Men ikke minst må jeg få lov til å takke alle dere som fortsatt leser bloggen min og gir meg tilbakemeldinger! Det er kjempehyggelig og jeg setter veldig stor pris på det. :)   Ikke den beste kvaliteten, men juletreet står i veien for der jeg pleier å ta bilder, hehe.. Her har jeg på meg yndlingsbuksen min fra Iron Fist! Cardiganen som "hører" til i settet er like fin. ^^ Jeg må forresten få tatt bilde av alt jeg har kjøpt derfra, fordi det er så ekstremt mye fint og nærmest perfekt.

   #PadmeSophie #Ironfist #Nyttår #Nyttårsaften #Aspergerblogg #Nyblogg #Nystart 

  • 15.01.2016 klokken 18:48
  • Padmés hverdag
  • 4 kommentarer